Fallas Valencia 2011

Las Fallas (spreek uit ‘las fajjas’) begint ieder jaar op 1 maart en eindigt op 19 maart. Vele festiviteiten voor de verschillende Fallas-verenigingen. Iedere dag een immens knallende Mascleta (knalvuurwerk) op Plaza Del Ayuntamiento in het centrum.

De oorsprong van Fallas ligt in de Middeleeuwen toen timmermannen het begin van de lente vierden door planken hout, waar zij hun kaarsen aan hingen, in de brand staken om te vieren dat ze dit licht niet meer nodig hadden om te werken, omdat het weer langer licht werd. Later zijn deze planken ‘uitgegroeid’ tot beelden. Steeds mooier en professioneler met ontwerpers en (beeldend)kunstenaars die de beelden maken. Tegenwoordig zijn de beelden soms wel 30 meter hoog. Er zijn zelfs beelden die vele, vele tonnen kostten om te ontwikkelen en te bouwen.

Behalve de vele beelden op de pleinen, zijn er drie grote vuurwerkshows, diverse Mascletà’s in de buurten, het aanbieden van bloemen aan de Heilige Maagd en op de laatste avond de Cabalgata del Fuego (de vuuroptocht). Sluitstuk zijn de Cremà’s; het verbranden van de beelden in de late avond van 19 op 20 maart.